Visualisering av nytt bostadsprojekt som en del i en bygglovsansökan

Få hjälp med bygglovsritningar

Bygglovsritningar för dig som behöver hjälp att få beviljat bygglov och förverkliga ditt drömprojekt!

Med kompletta bygglovsritningar, rätt kunskap och metoder blir ditt drömprojekt en trevlig process. Hos Bygglov Plus får du bygglovshjälp som hjälper dig hela vägen från idé till beviljat bygglov. Vi kan använda vår expertis för att skapa bygglovsritningar som är både funktionella och estetiskt tilltalande, och som verkligen hjälper till att förverkliga ert nästa drömprojekt. Du hittar några exempel på bygglovsritningar och detaljritningar vi hjälpt nöjda kunder bland våra projekt. Oavsett om det handlar om att bygga nytt eller om det gäller en tillbyggnad kan vi på Bygglov Plus hjälpa till.

Varför Bygglov+ är rätt val för hjälp med bygglovsritningar

  • Bygglov Plus kan hjälpa dig med kompletta bygglovsritningar och säkerställa att de följer de regler som efterfrågas.

  • Projektion av 3D-modell vilket förenklar framtida samarbeten.

  • Visualiseringar kan användas för att kommunicera med entreprenörer och andra involverade parter i byggprocessen för att se till att alla är på samma sida när det gäller visionen för byggprojektet.

  • Skissning och konceptualisering: Vi kan skissa och konceptualisera din idé för att hjälpa dig att visualisera och förstå hur byggprojektet kommer att se ut när det är färdigt. Dessa skisser kan sedan användas för att skapa mer detaljerade bygglovsritningar.

Vad kostar det att få hjälp med bygglovsritningar?

Kostnaden för att anlita oss för hjälp med bygglov och bygglovsritningar varierar beroende på projektets omfattning och komplexitet, men vi tar oftast ut en timtaxa eller ett fast pris för att utföra arbetet. Det är viktigt att du talar med oss om dina budgetbegränsningar från början så att vi kan skapa en plan som fungerar för dig.

Detaljer som kan vara avgörande om du ska få dina bygglovsritningar godkända

Låt oss gå igenom några av de viktigaste detaljerna som kan göra skillnad när du ska ansöka om bygglov och få dina bygglovsritningar godkända.

Korrekta måttangivelser

Det allra första att tänka på är att se till att dina ritningar innehåller korrekta mått. Allt från byggnadens yttre dimensioner till interiörutrymmen ska anges tydligt och korrekt. Små fel här kan leda till stora problem längre fram.

Komplett planlösning

Din planlösning bör vara detaljerad och visa alla rum, korridorer och andra utrymmen inom byggnaden. Glöm inte att inkludera dörrar, fönster, trappor och liknande.

Detaljritningar

Förutom en generell planlösning kan det vara bra att inkludera mer detaljerade ritningar av specifika områden eller funktioner, t.ex. en komplex trappa eller ett speciellt tak.

Byggnadens placering på tomten

Du bör tydligt visa var byggnaden kommer att placeras på tomten. Du behöver också visa eventuella befintliga byggnader, vägar, träd eller andra funktioner som kan påverka byggnaden.

Byggnadsmaterial

Specificera vilka material du tänker använda för att bygga ditt hus eller tillbyggnad. Detta kan påverka byggnadens brandmotstånd, hållbarhet och andra aspekter som är viktiga för att få bygglovsritningarna godkända.

Byggnadens påverkan på omgivningen

En detaljerad bedömning av hur byggnaden kommer att påverka sin omgivning kan också vara avgörande. Detta inkluderar aspekter som skuggning, vind, avrinning och ljud.

Energiprestanda

Om byggnaden är en ny byggnad eller en tillbyggnad behöver du även redovisa byggnadens beräknade energiprestanda. Detta är ett krav enligt Boverkets byggregler (BBR).

Alla de här detaljerna är avgörande för att säkerställa att din bygglovsansökan blir godkänd. Dock skiljer sig kraven och rutinerna åt mellan olika kommuner. Därför vill vi påminna om vikten av att alltid dubbelkolla med din lokala byggnadsnämnd.

För mer komplexa byggprojekt, kan det vara värt att överväga att anlita professionell hjälp.

Vi på Bygglov+ erbjuder expertstöd för att hjälpa dig med fackmannamässigt utförda bygglovsritningar och hjälp kring hela ansökningsprocessen.

Vanliga frågor kring bygglovsritningar och söka bygglov


Vad är en bygglovsritning?

En bygglovsritning är en teknisk ritning som visar hur ett planerat byggprojekt ska se ut. Den används som en del av ansökan om bygglov.

Hur skapar man bygglovsritningar?

En bygglovsritning skapas vanligtvis av en arkitekt eller en byggtekniker. Den ska innehålla detaljerade uppgifter om byggprojektet, inklusive planlösning, fasader, sektioner, och ibland även tekniska specifikationer.

Vilka uppgifter ska finnas med i en bygglovsritning?

En bygglovsritning ska innehålla information om byggnadens utseende, storlek, placering på tomten, och hur den kommer att användas. Den ska också visa hur byggnaden uppfyller de olika byggreglerna.

Hur detaljerade behöver bygglovsritningar vara?

Hur detaljerad en bygglovsritning behöver vara kan variera beroende på projektets omfattning och komplexitet, men generellt sett ska en bygglovsritning vara tillräckligt detaljerad för att visa hur byggnaden kommer att se ut och fungera.

Vad händer om jag inte har bygglovsritningar för mitt byggprojekt?

Om du inte har en bygglovsritning kan du inte ansöka om bygglov. Och om du skulle bygga utan bygglov kan du bli tvungen att riva eller ändra det du har byggt, samt även få böter.

Kan jag göra mina egna bygglovsritningar eller behöver jag anlita en arkitekt?

Du kan göra din egen bygglovsritning, men det kan vara svårt om du inte har erfarenhet av byggteknik eller arkitektur och bygglovsritningarna ska vara fackmannamässigt utförda. Därför kan det vara en bra idé att anlita en bygglovsexpert för att säkerställa att ritningen uppfyller alla de krav som krävs och för att de ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Hur mycket kostar det att få fram bygglovsritningar?

Kostnaden för en bygglovsritning kan variera mycket beroende på projektets storlek och komplexitet. Därför är det svårt att säga ett pris utan att veta omfattningen av själva byggprojektet.

Hur lång tid tar det att få bygglovsritningar godkända?

Det kan ta allt från några veckor till flera månader att få en bygglovsritning godkänd, beroende på kommunens arbetsbelastning och om det finns några komplikationer med själva ansökan.

Vilka är konsekvenserna om jag bygger utan godkända bygglovsritningar?

Om du bygger utan en godkänd bygglovsritning kan du riskera att få böter och bli tvungen att riva eller ändra det du har byggt. Det kan också påverka försäkringar och framtida försäljning av fastigheten.

Vad ska jag göra om mina bygglovsritningar inte blir godkända?

Om din bygglovsritning inte blir godkänd kommer kommunen att ge dig feedback om vad som behöver ändras. Därefter kan sedan göra ändringarna som krävs och skicka in en ny ansökan.

Kan jag ändra i min bygglovsritning efter att den har blivit godkänd?

Om du vill göra större ändringar i ditt projekt efter att din bygglovsritning har blivit godkänd, behöver du oftast skicka in en ny ansökan. Mindre ändringar kan ibland göras utan att behöva ansöka igen, men det är bäst att kontakta din kommun för att vara helt säker.

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör när de skapar bygglovsritningar?

Vanliga misstag inkluderar att inte inkludera tillräckligt med detaljer, att inte följa byggreglerna, och att inte ta hänsyn till hur byggnaden kommer att passa in i omgivningen.

Hur skiljer sig bygglovsritningar åt beroende på vad man ska bygga (t.ex. ett hus, en tillbyggnad, en carport etc.)?

Olika typer av byggprojekt kräver olika typer av information i bygglovsritningarna. Till exempel kan en ritning för en tillbyggnad behöva visa hur den nya delen kommer att ansluta till den befintliga byggnaden, medan en ritning för en ny byggnad behöver visa hela byggnadens layout och design.

Vilka lagar och regler gäller för bygglovsritningar?

I Sverige regleras bygglovsritningar av Plan- och bygglagen (PBL). Denna lag ställer krav på vad som ska ingå i en bygglovsritning och hur den ska se ut. Dessutom kan det finnas lokala byggregler som du också måste följa.

Kontakta mig gällande bygglov

Det finns inga dumma frågor, prova själv!

E-post
fredrik@bygglovplus.se

Telefon
072 -551 31 77

Bygglov eller Bygganmälan?

Är du osäker om du behöver söka bygglov? Bygglov Plus vet om en bygganmälan räcker, vi vet hur din byggnadsnämnd tänker. Fråga oss innan du söker bygglov på egen hand.

Kontakta mig idag!