Vanliga frågor om bygglov

Här svarar jag på de vanligaste frågorna jag får kring bygglov och vad du som ska bygga behöver tänka på.

Måste jag söka bygglov?

En ombyggnad, tillbyggnad eller nybyggnad kräver oftast bygglov Det är din kommun som gör bedömningen om det är bygglovspliktigt eller ej. 

Vad innehåller en bygglovsritning?

Om/tillbyggnad: Planer, Fasader, Sektioner, Situationsplan för om/tillbyggnad

Nybyggnad: Planer, Fasader, Sektioner, Situationsplans redovisad på nybyggnadskarta, Markplaneringsritning.

Vilka är attefallsreglerna?

För att förenkla för småbostads-ägare har det tagits fram så kallade attefallsregler. De mest använda är attefallsstuga på 30m² och attefallstillbygnad på 15m².

Behöver jag bygglov för attefallstakkupa

Nej, du behöver inte bygglov för attefallstakkupor. Attefallstakkupor får vara två stycken per huvudbyggnad och dess totala längd får vara maximalt halva takets längd (tänk längd på nockbalken, takutstick inkluderat). 

Vad är en planritning?

Tänk dig att man ser en våning uppifrån med ytterväggar som yttre gräns. Innanför redovisas lös och fast inredning, innerväggar, fönster och t.ex. dörrar.

Planritning som tydligt visar uppdelningen av rum och ytor i ett hus

Vad ingår i bygglovshandlingarna?

För att lämna in ett bygglov så kräver kommunen olika handlingar beroende på åtgärd. Olika kommuner kan också kräva olika detaljnivåer på ritningarna, men Bygglov Plus tar alltid fram så detaljrika ritningar som möjligt så att ingenting ska behövas kompletteras. 

  • Ansökningsblankett

  • Bygglovsritningar

  • Anmälan om kontrollansvarig eller en kontrollplan

Hur lång tid tar det att få ett bygglov beviljat?

Generellt ska en ansökningshandling som inkommit till en kommun registreras inom en till två veckor. Byggnadsnämnden i kommunen har därefter tio veckor på sig att fatta ett beslut, givet att ansökan bedöms vara komplett. Vid behov kan byggnadsnämnden förlänga förfarandet med ytterligare tio veckor, exempelvis om det behövs kompletteringar från dig eller om det finns behov av att utreda ärendet. Du ska då få besked om förlängningen innan den första tioveckorsperioden löpt ut.

Vad är en fasadritning?

En fasadritning visar en byggnads utsida rakt framifrån. Den ska tydligt visa från vilket väderstreck.

Fasadritning av en villa som tydligt visar hur en fasadritning behöver se ut

Fem vanligaste frågorna kunder ofta har när de funderar på att anlita oss

  1. Vad kan vi hjälpa dig med?

    Vi kan hjälpa dig med allt från att rita upp ritningar och skisser till att hjälpa dig att välja material och entreprenörer. Vi kan också hjälpa dig att skapa en design som är både funktionell och estetiskt tilltalande, och som passar dina specifika behov och budget.

  2. Vad kostar det att anlita oss?

    Kostnaden för att anlita oss varierar beroende på projektets omfattning och komplexitet, men vi tar oftast ut en timtaxa eller en fast avgift för att utföra arbetet. Det är viktigt att du talar med oss om dina budgetbegränsningar från början så att vi kan skapa en plan som fungerar för dig.

  3. Hur lång tid tar det att arbeta med oss?

    Tiden som krävs för att arbeta med oss beror på projektets omfattning och komplexitet. Enkla projekt kan ta några veckor medan större och mer komplexa projekt kan ta flera månader eller till och med år. Det är viktigt att du talar med oss om en realistisk tidsplan och deadlines för ditt projekt.

  4. Kan vi hjälpa dig att få bygglov?

    Ja, vi kan hjälpa dig att ansöka om och få bygglov. Vi kan också hjälpa dig att navigera genom de olika regler och bestämmelser som kan påverka ditt byggprojekt.

  5. Kan vi hjälpa dig att förbereda dokumentation för att få finansiering för ditt projekt?

    Ja, vi kan hjälpa dig att förbereda dokumentation som behövs för att få finansiering för ditt projekt. Detta inkluderar att skapa ritningar och skisser, förklara projektets omfattning och mål, och beskriva material och arbetskostnader. Vi kan också ge dig råd om finansieringsalternativ och hjälpa dig att hitta lämpliga finansieringskällor.

10 enkla tips vid nybyggnation av villa

  1. Planera för tillräckligt med utrymme: Se till att du har tillräckligt med utrymme för din familj och eventuella framtida tillägg till familjen, såsom gästrum eller utrymme för hemmakontor.

  2. Tänk på dina behov: Fundera på vad du behöver i ditt nya hus, till exempel ett stort kök eller ett garage, och se till att du inkluderar detta i din planering.

  3. Var realistisk med din budget: Var realistisk med din budget och försök att hålla dig inom den. Tänk på att det kan finnas oplanerade kostnader längs vägen, så se till att du har lite utrymme för det.

  4. Använd energieffektiva material: Välj energieffektiva material som kan hjälpa dig att spara pengar på energikostnader på lång sikt.

  5. Tänk på placeringen: Tänk på var du vill ha ditt hus placerat på din tomt för att dra nytta av solljus och för att undvika oönskade insyn.

  6. Tänk på framtida underhåll: Välj material som är lätta att underhålla, så att du inte behöver oroa dig för stora reparationer eller utbyten i framtiden.

  7. Planera för lagring: Se till att du har tillräckligt med lagringsutrymme för dina saker, så att du inte behöver trängas och samla onödig röra.

  8. Tänk på utsikten: Planera dina fönster så att de ger dig en vacker utsikt och tillräckligt med ljus i ditt hus.

  9. Fundera på utomhusområdet: Planera dina utomhusområden så att du kan njuta av dem och använda dem för avkoppling och rekreation.

  10. Anlita en arkitekt: Anlita en arkitekt som kan hjälpa dig att planera och utforma ditt hus på ett sätt som passar dina behov och din budget.

Kontakta mig om bygglov

Det finns inga dumma frågor, prova själv!

E-post
fredrik@bygglovplus.se

Telefon
072 -551 31 77

Bygglov eller Bygganmälan?

Är du osäker om du behöver söka bygglov? Bygglov Plus vet om en bygganmälan räcker, vi vet hur din byggnadsnämnd tänker. Fråga oss innan du söker bygglov på egen hand.

Kontakta mig idag!